Vďaka našej práci máme možnosť objavovať miesta s neobyčajnými príbehmi a atmosférou, ktoré sú v mnohých smeroch inšpiratívne. O originálnom zariadení interiéru či zaujímavom exteriérovom riešení sa píše pomerne ľahko. No pokiaľ chceme zachytiť a správne popísať atmosféru, ktorou je ono konkrétne miesto výnimočné, potrebujeme ju najprv osobne „zažiť.“ Aj to bol dôvod našej nedávnej návštevy hotela Gino Park Palace v Považskej Bystrici, ktorý sídli v budove kaštieľa zo 17. storočia.
Strávili sme tam niekoľko dní, v priebehu ktorých sme pocítili tamojšiu energiu na vlastnej koži. Okrem toho sme mali možnosť vypočuť si príbeh kaštieľa. O rekonštrukcii a zariadení interiéru nám prezradila viac samotná majiteľka hotela (viac sa dočítate tu: Kaštieľ premenili na historický hotel s neobyčajnou atmosférou). Zároveň sme využili príležitosť nahliadnuť do zákulisia fungovania štvorhviezdičkového historického hotela, ktorý sa stal na pár dní vysunutým pracoviskom našej redakcie. Počas celého nášho pobytu vznikali nielen tieto riadky, ale aj množstvo autentických a pocitových fotografií, prostredníctvom ktorých vám chceme priblížiť atmosféru historického hotela na Považí, ktorý si oprávnene zaslúži pomenovanie „Kráľovstvo elegancie.“
S citom pre krásu a originalitu
O tom, že prvý dojem možno urobiť len raz, hovorí nielen jeden z najznámejších citátov, ale aj majestátna recepcia hotela. Vysoké stropy s klenbovými oblúkmi zdobenými zlatom spolu s krištáľovými lustrami v nás umocnili pocit nonšalantnosti a reprezentatívnosti celého priestoru. Štýlové zariadenie a doplnky rešpektujúce historický charakter budovy boli navrhnuté a zladené s citom pre krásu a originalitu.
Priamo oproti recepcii sa nachádza lobby bar, v ktorom sme strávili pomerne dosť času. Práve na tomto mieste sme mohli takmer nepozorovane vnímať ruch a pulzujúcu atmosféru hotela, ktorá nás nabíjala inšpiratívnou energiou.
Ubytovaní sme boli v komfortne a luxusne zariadenej izbe s pôvodnými klenutými stropmi s výhľadom do parku. Napriek tomu, že izby hotela sú ladené v historickom štýle, nič im to neuberá z pocitu útulnosti či pohodlia. Od prvého momentu sme sa tam cítili veľmi príjemne.
Každý náš deň začínal výdatnými hotelovými raňajkami a šálkou voňavej kávy, pri ktorej sme si prebrali plány a program na celý nadchádzajúci deň. V dopoludňajších hodinách sme sa venovali redakčnej práci, či už v spomínanom lobby bare, alebo v príjemnom prostredí útulnej kaviarne na poschodí.
Čas po obede sme zase využili na rozhovory s vedením a manažmentom hotela, ktorí nám veľmi ochotne odpovedali na všetky naše otázky. Porozprávali nám napríklad aj o tom, ako vyzerá ich bežný pracovný deň v hoteli, či ako prebieha taká príprava rozprávkovej svadby v historických priestoroch kaštieľa s kapacitou až 120 osôb. Zistili sme, že v hoteli sa neustále niečo deje – pravidelne sa tu konajú rôzne podujatia, koncerty (na nádvorí kaštieľa, alebo v barokovej kaplnke Jána Nepomuckého). Návštevníci môžu zažiť autentickú atmosféru minulosti aj na vlastnej koži v rámci historických pobytov.
Zamilovali sme si aj popoludňajšie prechádzky v historickom hotelovom parku, s kľukatými cestičkami a bielymi lavičkami. Dokonca sme si tu stihli vychutnať aj úžasný jesenný piknik, o ktorom sa viac dočítate tu: Jesenný piknik v historickom parku kaštieľa Orlové.
Keď sme sa uzimení vrátili naspäť, dopriali sme si oddych a relax v hotelovom wellness centre s vírivkou a kneippovým kúpeľom. K dispozícii sú aj dva druhy sauny – parná a fínska či tepidárium.
Zážitková gastronómia ako súčasť patentu na atmosféru
Atmosféra luxusných priestorov hotela a štýlový interiér reštaurácie vytvárajú dokonalé prostredie na zážitkovú gastronómiu, ktorej úlohou je uspokojenie všetkých zmyslov. Až vtedy sa totiž gastronómia stáva umením. Základom kuchyne, ktorú vedie šéfkuchára Ján Adámik, sú čerstvosť, lokálnosť, rôznorodosť a inovácie, ale aj úcta k tradičným jedlám slovenskej kuchyne. V ponuke À la carte nájdete steaky, ale aj domáce pirohy či staroslovenskú hríbovú polievku.
Interiér patrí do koncepcie zážitkovej gastronómie, keď prostredie dotvára celkovú atmosféru reštaurácie.
Jedálny lístok je postavený na princípe sezónnosti, preto sa štyrikrát do roka mení. Počas našej návštevy sme mali možnosť zúčastniť sa internej prezentácie jedál z novo pripravovaného jedálneho lístka. Bola to pre nás úplne nová skúsenosť. So záujmom sme sledovali ako celý tím zasadol okolo jedného stola, kde im šéfkuchár predstavil filozofiu novej À la carte ponuky na ďalšiu sezónu. Nasledovala ochutnávka a diskusia o zložení, príprave a servírovaní jednotlivých jedál.
Aj najmenší detail zohráva dôležitú úlohu
Bezchybné prestieranie, dokonalá prezentácia a servírovanie jedál, príjemná hudba v pozadí, to všetko prispieva k tomu, aby ste si mohli nerušene vychutnať skutočný kulinársky zážitok, na ktorý určite len tak ľahko nezabudnete. Rovnako silnou stránkou hotela je aj vysoko profesionálny a milý personál, ktorému po celý čas nechýbal úsmev na tvári a odhodlanie splniť všetky naše priania. Mali sme pocit, že tu každého z nich práca na spoločnom diele naozaj baví.
text: redakcia VŠ
foto: redakcia VŠ, archív hotela