V posledných rokoch si voňavá levanduľa našla svoje stabilné miesto nielen v našich záhradách, ale pomaly sa začína udomácňovať aj v kuchyni. Táto drobná liečivá bylinka pochádzajúca zo Stredomoria je typická svojou výraznejšou sladko-korenistou vôňou. Vďaka harmonickému vyváženiu chuti a vône je ideálna na dochutenie všetkých sladkých dobrôt, akými sú napríklad dezerty, palacinky, zmrzlina či miešané nápoje. Veľmi obľúbený je aj osviežujúci levanduľový sirup, ktorý si môžete doma pripraviť podľa tohto jednoduchého receptu.
Čo budete potrebovať:
- 1,5 l vody
- 100 g na jemno posekaných levanduľových kvetov (čerstvých alebo sušených)
- 1 kg cukru
- 1 chemicky neošetrený citrón nakrájaný na plátky
- 30 g kyseliny citrónovej
- gázu alebo jemné sitko
- hrniec alebo veľkú sklenenú nádobu / pohár na lúhovanie
- čisté vysterilizované fľaše
Postup
- Na jemno posekané kvety levandule vložte do hrnca s vriacou vodou, pridajte cukor a miešajte až až kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Pridajte kyselinu citrónovú a plátky citróna. Hrniec alebo fľašu prikryte čistou utierkou alebo sterilnou gázou a nechajte lúhovať pri izbovej teplote 2 dni. Macerát premiešajte každý deň čistou vareškou.
- Na tretí deň zlejte sirup cez sitko alebo gázu do čistých vysterilizovaných sklenených nádob a dôkladne uzavrite. Sirup skladujte na chladnom a tmavom mieste. Keďže takto pripravený sirup nie je sterilizovaný, odporúča sa skonzumovať do 3 až 4 týždňov.
Priaznivé účinky levanduľového sirupu:
- upokojuje nervovú sústavu,
- napomáha k zmierňovaniu podráždenia a nervozity
- priaznivo vplýva na funkčnosť tráviacej a vylučovacej sústavy
- prispieva k uvoľneniu žalúdka a čriev
- podporuje prirodzené trávenie a tvorbu žlče
Náš tip: Ak si chcete pripraviť zdravšiu verziu sirupu, použite trstinový alebo kokosový cukor. Treba však počítať s tým, že sirup potom nebude mať klasickú ružovo-fialovú farbu, ale skôr medovo-škoricový nádych.
text: redakcia VŠ
foto: Foodistas