Sladký, voňavý a osviežujúci bazový sirup, ktorého každý jeden dúšok v sebe ukrýva spomienky na bezstarostné detstvo. Kto by ho nepoznal? Už naše staré mamy vedeli, že chutný nápoj z bazy čiernej, ľudovo nazývanej aj „pánbožkova apatieka“, predstavuje obrovský zdroj vitamínov s množstvom priaznivých účinkov na ľudský organizmus. Aj preto nesmel nikdy chýbať na policiach v komore. Domáci sirup na prírodnej báze, bez chemických prísad a konzervantov, si môžete jednoducho pripraviť aj vy doma.
Čo budete potrebovať:
- 2 l vody
- 30-35 kvetov bazy
- 1,5 kg cukru
- 3 citróny (prípadne kyselinu citrónovú)
Zber
Kvety sa zbierajú počas mesiacov máj a jún, kedy sú v plnom kvete a obsahujú peľ. Zber súkvetí sa odporúča počas slnečného dňa, najlepšie hneď ráno, kedy peľ z kvetov nevypadáva a pri spracovaní bazových kvetov dodáva výrobkom charakteristickú chuť. Treba sa vyhýbať zberu po daždi, pretože kvapky vody vymývajú z kvetov peľ. Preto je lepšie počkať na slnečné dni, kedy dažďom zaliate rastliny otvárajú nové kvety. Bazové kvety je dobré spracovať v deň ich zberu, pretože tu hrozí, že kvety uvädnú.
Postup
Kvety umyte, odstráňte pevné drevnaté stonky a namočte do prevarenej a vychladnutej vody. Pridajte vytlačenú citrónovú šťavu alebo nakrájané kolieska citrónov.
Takto naloženú zmes nechajte stáť 24 – 48 hodín.
Obsah sceďte cez sitko alebo čisté plátno (gázu, plátenú utierku). Zachytené kvety ešte opatrne vyžmýkajte a nechajte odkvapkať.
Tekutinu zohrejte asi na 50 stupňov, pridajte cukor a za stáleho miešania nechajte rozpustiť, až kým nezískate sirupovú konzistenciu.
Takto pripravený horúci sirup nalejte do poriadne (!) umytých a vyhriatych fliaš. Uzavrite a skladujte na tmavom chladnejšom mieste.
* Poznámka redakcie: Niekto necháva sirup prejsť varom, no tomu sa snažte vyhnúť, aby sa nezničili všetky vitamíny. Sirup je taký vynikajúci, že sa stihne minúť skôr, ako by sa mohol pokaziť.
foto: Georgia Pellegrini